มุสลิมห้ามใส่เสื้อ”ผีแดง”เพราะตราสโมสรมี “ปีศาจ” !?

manufc
manufc

สำนักข่าวเอเอฟพีรายงานว่า เมื่อวันที่ 21 กรกฎาคม หมอสอนศาสนาอิสลามในมาเลเซียเปิดเผยว่า

ชาวมุสลิมไม่ควรจะใส่เสื้อแข่งของทีมแมนเชสเตอร์ ยูไนเต็ด ทีมชื่อดังในอังกฤษเพราะมีตัวปีศาจซึ่งเป็นสัญลักษณ์ของทีมอยู่บนตราสโมสร
สโมสรแมนเชสเตอร์ ยูไนเต็ดและสโมสรอังกฤษทีมอื่นๆเป็นที่นิยมในหมู่แฟนบอลมุสลิมส่วนใหญ่ในประเทศมาเลซียและประเทศในแถบเอเซียอีกหลายประเทศ แต่กลุ่มเคร่งศาสนาบางกลุ่มกลับให้ความเห็นว่าเสื้อแข่งของทีมผีแดงขัดต่อหลักศาสนาอิสลาม
นอกจากนี้ เสื้อของทีมชาติต่างๆในยุโรปอีกหลายทีมอย่างเช่น โปรตุเกส, บราซิล, เซอร์เบีย และนอร์เวย์ หรือแม้แต่เสื้อแข่งของทีมบาร์เซโลน่า สโมสรชื่อดังในสเปนอาจขัดต่อหลักศาสนาด้วยเพราะมีสัญลักษณ์ของศาสนาอื่น เช่น สัญลักษณ์ที่สื่อถึงไม้กางเขนอยู่บนตราสโมสร

นูห์ กาด็อท หมอสอนศาสนาอิสลามและที่ปรึกษาของสภาศาสนาแคว้นโจโฮร์กล่าวว่า เรื่องดังกล่าวถือว่าเป็นเรื่องอันตรายของชาวมุสลิม เพราะชาวมุสลิมไม่ควรจะบูชาหรือให้ความเคารพต่อสัญลักษณ์ที่สื่อถึงศาสนาอื่น หรือแม้แต่สัญลักษณ์รูปปีศาจก็ตาม

“พฤิตกรมมดังกล่าวอาจทำให้ความเชื่อของอิสลามเสื่อมถอยลง มันไม่มีเหตุผลเลยที่เราชาวมุสลิมต้องใส่เสื้อแข่งเหล่านั้น ไม่ว่าจะเป็นเหตุผลทางการกีฬาหรือในด้านแฟชั่นเครื่องแต่งกาย ภึงแม้จะมีคนให้เสื้อดังกล่าวเป้นของขวัญเราก็ควรปฎิเสธ ทั้งนี้มันจะยิ่งเป็นบาปมากกว่าเดิมเมื่อคนรู้อยู่แล้วว่าผิดแต่ก็ยังซื้อเสื้อมาใส่อยู่”

นูห์ เสริมต่อว่า ถึงแม้จะไม่มีกฎข้อห้ามเรื่องเสื้อดังกล่าวในทางศาสนาก็ตาม แต่กฎก็ไม่จำเป็นสำหรับพฤติกรรมแบบนี้เพราะมันเห็นอยู่แล้วว่าขัดต่อหลักศาสนาและผู้คนเหล่านั้นควรสำนึกผิดให้เร็วที่สุด

ทั้งนี้ ประชาชนในมาเลเซียนับถือศาสนาอิสลามในระดับกลางๆไม่เคร่งมากหรืออ่อนจนเกินไป แต่กลุ่มที่เคร่งศาสนาบางกลุ่มมักไม่เห็นด้วยและต่อต้านพฤติกรรมที่ขัดต่อหลักศาสนาอย่างเช่น การฝึกโยคะแบบโบราณซึ่งได้รับเสียงวิจารณ์หนาหูว่าโยคะมีหลักศาสนาฮินดูรวมอยู่ด้วย

http://www.matichon.co.th/news_detail.php?newsid=1279781570&catid=07

::: English :::

Muslims told not to wear ‘devilish’ Manchester United jersey
05:55 AM Jul 22, 2010
KUALA LUMPUR – Muslims have been told by religious leaders in Malaysia to stop wearing Manchester United football shirts because the image of the famed red devil in its crest is forbidden in Islam.

The Johor Religious Council adviser and the Mufti of Perak both state that images of crosses, liquor brands and devils on football shirts are forbidden by Islam and should not be worn by Muslims.

Other football shirts deemed unacceptable by the religious leaders include those of Brazil, Portugal, Serbia, Barcelona and Norway because their crests all carry images of a cross.

“There is no excuse for wearing such garments because it means, as a Muslim, you are idolising the symbol of another religion,” Datuk Nooh Gadot, the Mufti of Johor, said.

“On this matter there is absolutely no compromise in the name of entertainment, fashion or even sports.”

The Mufti of Perak, Tan Sri Harussani Zakaria, said that Muslims wearing such football shirts “leads to a path of sin” because displaying the symbol of another faith means the wearer is prioritising that faith over Islam.

“Yes of course in Islam we don’t allow people to wear this sort of thing,” he said. “Devils are our enemies, why would you put their picture on you and wear it? You are only promoting the devil.”
Manchester United is a hugely popular brand in the Muslim-majority country.

The club’s summer tour last year included two games against a Malaysia XI played in front of capacity 40,000 crowds.

It also signed a five-year sponsorship deal with communications group Telekom Malaysia in March, further raising their profile as the leading sports team in the country. AGENCIES

http://www.todayonline.com/World/EDC100722-0000082/Muslims-told-not-to-wear-devilish-Manchester-United-jersey

Advertisements

About pasatito

dig dig dig
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s